Hjärtstartare helt rätt i Europa

 

Monaco. Inte överdrivet stort med sina två kvadratkilometer, men ett intressant resmål jag sett fram emot ett tag. Jag kliver av bussen och hinner inte gå många steg innan jag passerar skylten ”DEFIBRILLATEUR – 80 MÈTRES”. Som D-HLR-instruktör inom Civilförsvarsförbundet och med många timmar investerade i vårt projekt ”Hjärta att hjälpa” blir jag förstås lite nyfiken, och längre upp för backen hittar jag mycket riktigt en röd väska med hjärtstartaren, som visar sig vara exakt den Heartstart 1 vi själva arbetar med att placera ut runtom i Sverige. Lite oväntat att se den nere på Rivieran!

 

Just i Monaco visade det sig finnas utplacerade hjärtstartare lite överallt (varvat med en och annan parkerad Ferrari). Man behöver dock knappast resa ända dit för att hitta en bekant hjärtstartare – redan på Arlanda hittar man flertalet röda larmskåp från Laerdal med Heartstart-defibrillatorer. Råkar man vara på väg till Köpenhamn upptäcker man förmodligen att flygplatsen, Kastrup, är närmast översvämmad av samma skåp med ”vår” hjärtstartarmodell. I likhet med vårt projekt Hjärta att hjälpa, som nu har fått god styrfart, arbetar även danskarna (särskilt vår systerorganisation Beredskabsforbundet) idogt med att placera ut hjärtstartare på publika platser. En god idé, värd att ta efter, är små ställ bredvid ”hjertestarterne” med informationsbroschyrer för intresserade.

 

Som inbiten resenär har jag blivit positivt överraskad många gånger när jag råkat på hjärtstartare av olika modeller lite varstans över Europa. Flera länder har kommit långt i arbetet med att placera ut hjärtstartare och vi i Civilförsvarsförbundet drar ju som bekant vårt strå till stacken! Visst är det lite inspirerande att vi är många som arbetar med att rädda liv – tillsammans gör vi en viktig skillnad, inte bara i våra egna kommuner eller i Sverige i stort, men också för ett hjärtsäkrare Europa! Kanske en anledning att sträcka på sig lite extra när din förening nästa gång placerar ut en hjärtstartare?

 

Lite resebilder på hjärtstartare finns som bonusmaterial nedan.

 

Patrik Vuorio

HLR- och D-HLR-instruktör, Civilförsvarsförbundet

Samordnande instruktör för HLR- och D-HLR-utbildning, Stockholmsdistriktet

Vice ordförande, Järfälla civilförsvarsförening
E-post: patrik.vuorio@civil.se

 

[Denna hemsida är bonusmaterial till artikeln Hjärtstartare helt rätt i Europa i Civilförsvarsförbundets medlemstidning Civil, nr 5 -08]

 


 


Vår "egen" hjärtstartare - Laerdals Heartstart 1.

 


 

Information om projektet Hjärta att hjälpa    Danska Beredskabsforbundet    Järfälla civilförsvarsförening (lämna gärna ett meddelande i gästboken!)

 

Till www.civil.se

 


 

Hjärtstartare på flygplatsen London Stansted (Storbritannien).

 

En annan modell av hjärtstartare på London Stansted (Storbritannien).

 

Heartstart FR2 på flygplatsen i Rimini (Italien).

Ytterligare en Heartstart FR2 på flygplatsen i Rimini (Italien).


... med tydlig utmärkning.

Innehållet i standardskåpet för de danska hjärtstartarna på Kastrups flygplats.

Hjärtstartare Laerdal Heartstart 1 ("vår" modell) på flygplatsen Kastrup (Danmark). De små ställen runt hjärtstartaren innehåller broschyren

"Kan du starte et hjerte igen?" som innehåller bra information om vad hjärtstartaren är för något, hur man använder den och om kurser.

Placering vid brandskyddsutrustning är ofta ett logiskt val.


Roskilde (Danmark) - Beredskabsforbundet demonstrerar en av deras hjärtstartare under konferensen VACPE

(Voluntary Activities Towards Improved Civil Preparedness in Europe), där Civilförsvarsförbundet var en av arrangörerna.

Undertecknad (Patrik Vuorio) fick det hedersamma förtroendet att bli invald som en av fem personer i en arbetsgrupp som inom ramen för
VACPE ska arbeta för vidare samarbete mellan frivilliga organisationer på europeisk nivå med verksamhet inom civilförsvar och befolkningsskydd.Beredskabsforbundet - når hjælp er en æressag! Beredskabsforbundet var värd för VACPE-konferensen och en av arrangörerna,

och vår motsvarighet i Danmark.

Insidan av väskan (verkar dock vara något rensat på innehåll just när bilden tas).

Laerdals hjärtstartare Heartstart FR2 på Arlanda flygplats (Sverige).


Laerdals förvaringsskåp är populära för förvaring av hjärtstartaren.


En ekologisk hjärtstare? (Monaco)


Hjärtstartarskyltarna syns lite varstans i Monaco trots landets ringa yta.


Zoll AED på akvariet/oceanografiska muséet i Monaco (klart värt ett besök för övrigt).
 

Modellen verkar bekant på något sätt?


Monaco.
 

Man hinner inte särskilt långt in i Monaco innan den här skylten dyker upp.
 

Eindhovens järnvägscentralstation (Nederländerna) har minst två gröna AED-skåp med 100 meters mellanrum.
 

Bensinmackar på Irland har ofta en skylt med AED (Automatic External Defibrillator). Här en bensinmack i det lilla samhället Clonmel.

 


 

Information om projektet Hjärta att hjälpa    Danska Beredskabsforbundet    Järfälla civilförsvarsförening (lämna gärna ett meddelande i gästboken!)

 

Till www.civil.se